sâmbătă, 25 aprilie 2009

Piratii din Somalia
In cateva ore iesim din zona de piraterie, in jur de 3 dimineata (acum e 10 seara). Am trecut prin zona la viteza maxima (27-28 de noduri) cu toate ca pentru noi nu e (deocamdata) nici un risc, se pare ca piratii au barci care nu merg mai repede de
17-18 noduri. Dar altii n-au fost la fel de norocosi ca noi, azi-dimineata au fost 4 atacuri, destul de aproape de noi (cam 50-60 de mile). din care se pare ca doua au fost reusite. Au rapit un tanc petrolier (MT Patriot) cam pe la 9 dimineata, se pare ca si un mineralier (MV Bosnia) cam tot atunci. Si au mai fost inca doua atacuri, nereusite. Navele "coalitiei" se pare ca sunt in plus, la primul atac nici macar n-au catadicsit sa raspunda (noi am urmarit desfasurarea evenimentelor prin radio, pe canalul de urgenta 16), la al doilea, frecventa a fost bruiata, sau mai bine zis supraincarcata de voci in araba? sau ceva asemanator, tot ce s-a putut auzi au fost chemarile de ajutor ale saracilor oameni. Sunt circa 30 de nave de razboi in zona, care ar trebui sa-i protejeze pe cei ce tranziteaza, dar se pare ca nu exista un cadru legal bine definit, asa ca au fost cazuri cand au prins piratii, dar le-au dat drumul "din lipsa de probe" (aruncasera deja armele la balta).
Pana acum viteza maxima a navelor rapite a fost de 15 noduri (deci noi cu 25-28 suntem chiar in siguranta), dar daca or sa continue sa primeasca bani de rascumparare (si de obicei pentru o nava se platesc cam 2-3 milioane de dolari) probabil ca or sa-si permita sa isi cumpere barci mai rapide si atunci nici noi nu vom mai fi in siguranta (exista specificat in contract ca putem refuza sa navigam in zone ca asta).
Pana la urma totul a fost bine, oricum, dupa-amiaza era planificat un gratar, pe care l-am facut (si a fost chiar gustos).
Bine-inteles, sticlele goale de bere le-am pastrat, pentru orice eventualitate (se pare ca piratii nu poarta incaltaminte, o nava chineza i-a alungat spargand sticle pe punte, n-au putut calca pe cioburi. Sau mai exista varianta cocktail-urilor Molotov, orice pentru a-i indeparta, cu toate ca ei au arme automate si lansatoare de grenade).
Deci la noapte intram in Marea Rosie, gata cu pirateria, cel putin pana cand ne intoarcem, adica in vreo doua saptamani.
Am reusit sa fac cateva poze (de la foarte mare distanta). N-am reusit sa prind totusi o "barca de pescuit", care avea motoare cam de zece ori mai puternice decat ar fi fost nevoie (oare de ce?) plus un echipaj de vreo 15 negrotei (cam multi), dar din
prudenta, comandantul a facut in asa fel incat sa trecem la o distanta sigura de ei, atat de sigura incat in poze nici macar nu se vede barca lor.

Niciun comentariu: